Како се припремити за контролни задатак?

Драги ученици, да ли вам се некада десило да након што сте добили оцену са којом нисте задовољни на писменом задатку кажете себи: „Следећи пут ћу више учити и раније почети да учим како бих на време био спреман/на“…

Уколико је  ваш одговор да, да ли сте то применили пре следеће писмене провере знања?

Уколико вам је и даље потребно пар савета како се припремити, и како радити сам контролни задатак, наставите да читате!

Када наставник или учитељ најави проверу знања, време је да поченете да се припремате. Најбољи начин за припрему јесте планирање времена са којим располажете.

Најефикасније учење јесте учење током више дана, у краћим интервалима. Уколико се за проверу спремате дан раније, велика је вероватноћа да ће вам се научено помешати, или да уопште нећете запамтити градиво.

Распоред може изгледати на следећи начин:

ПОНЕДЕЉАК: Учим прву лекцију коју имам задату за контролни задатак;

УТОРАК: Учим другу лекцију, а пре тога прелистам белешке које сам јуче написао из прве лекције;

СРЕДА: Учим трећу лекцију, а пре тога читам белешке прве и друге лекције;

ЧЕТВРТАК: Понављам све три лекције, још једном прелистам белешке и уџбеник.

ПЕТАК: Контролни!

Саветујем да дан пред контролни задатак не учите, већ само понављате научено. Белешке које сте направили о лекцијама су овде од велике помоћи.

Бонус савет: наставник обично у току часа каже шта очекује од вас да научите за контролни задатак, пажљиво слушајте!

Уколико било који део градива нисте најбоље разумели, обавезно трaжите од наставника помоћ.

Распоред времена у току једног дана је такође врло важан. Немојте учити на празан или пун стомак, и обавезно направите паузу након што дођете из школе, ваш мозак је тада већ уморан и потребно му је време да се опорави. У току времена које  је резервисано за учење, мобилни телефон или нешто друго што вам може одвлачити пажњу оставите у другој соби.

Како одговарати на питања или решавати задатке на писменој провери?

  1. За почетак брзо прочитај сва питања на контролном, како би стекао представу о задацима и како би почетна трема нестала.
  2. Обележи сва питања на која можеш да одговориш брзо и тачно и које сигурно знаш, и на њих прво одговори. Буди пажљив/ва у одговорима, и добро прочитај питања, ако је потребно и више пута;
  3. Расподели време које имаш за рад (то је обично око 40 минута часа) тако да стигнеш да сва питања пређеш три пута;
  4. Подвуци кључне речи у питању како би ти било лакше да га разумеш.
  5. Осмисли одговор пре него што га запишеш;
  6. Када завршиш рад на питањима на која сигурно знаш одговор, врати се на питања на која ниси одговорио/ла и покушај да их одоговориш;
  7. Када си завршио/ла са свим питањима или задацима, поново прођи кроз цео контролни задатак и преконтролиши, можда нађеш неку грешку.

За сам крај, саветујем да удахнеш дубоко на почетку, да пажљиво читаш и полако одговараш. Један школски час је сасвим довољно времена да постигнеш набољи могући резултат, а уколико имаш трему гледај на њу као на позитивну ствар јер је трема знак да ти је стало до оцене и успеха.

Срећно!

Стручни сарадник педагог Ивана Чупељић

Scroll to Top