TAJAНСТВЕНИ ЈЕЗИК ДИРЕРОВИХ ГРАФИКА

TAJАНСТВЕНИ   ЈЕЗИК  ДИРЕРОВИХ  ГРАФИКА

 

             Поводом ликовне изложбе “ Албрeхт Дирер и његови савременици” и  “Тријумфална поворка цара Максимилијана I”, 10. децембра 2015. године у Галерији Матице српске у Новом Саду,  ученици 3. и 4. разреда Основне школе “Вељко Влаховић”, у организацији учитељице Снежане Станојловић,  посетили су поменуту галерију, погледали актуелну изложбу и присуствовали  стручном  предавању  кустоса на тему “Мајстори давних времена”.

      Визуелно богатство изложених графика, мноштво детаља и занимљиве приче које оне доносе, покренуле су машту и креативност ученика. Они су посматрали и проучавали изложена дела трагајући за симболима, потписима уметника и фантастичним створењима која су на њима приказана. Kроз приче о Албрехту Диреру и његовим савременицима, чије се графике налазе на изложби, ученици су имали  прилику да се упознају са техником графике и да сазнају какав је значај она имала у ХVI веку. Помоћу изложених дела и занимљивих прича о виђеним делима, ученицима је дочарано време када су она стварана и како се тада живело.
     Различити симболи који се појављују на графикама Албрехта Дирера и његових савременика на изложби инспирисали су ученике да размишљају  због чега су ти симболи представљени. Кренули су у потрагу за графикама на којима су приказани бели голуб, вага, пешчани сат, мач и покушали да сами одгонетну њихово значење. Научиће да уметници који не користе речи своје мисли често изражавају помоћу симбола, и да због тога свако уметничко дело морамо пажљиво да погледамо како бисмо открили његову поруку.

      Креативни задатак везан за технику графике и употребу симбола, ученици су наредних дана реализовали на часовима ликовне културе.

     Значај ове посете је тим већи, ако се истакне податак да је ово прва организована посета једној галерији. Наиме, ученици су до сада имали прилику  да посете позориште, биоскоп и музеј, али галерију – не. Сусрет са зградом галерије, њеном функцијом и значајем за културу једног народа, од значаја су за општу културу и васпитање ученика. Доживљај који ће ученици понети у себи, свакако је највећа вредност ове посете.

 

                                                                                                Снежана Станојловић

                                                                                             Професор разредне наставе