Дани Шпаније

„Дани Шпаније“ су активност у оквиру дисеминације пројекта који су се одржали 21 – 25. 8. 2023. године.

21.08. „Приче из Шпаније“

22.08. „Музика, плес и спорт Шпаније“

23.08. „Кулинарски специјалитети Шпаније“

24.08. „Квиз – Колико познајемо знаменитости Шпаније“

25.08. „Карневал“

Првог дана активности бавили смо се шпанском народном причом под називом „Кон и Мон“. Ученици су се у уводној активности упознали са шпанском књижевношћу кроз народну причу која за један од мотива има конфликт између два брата. Овај мотив смо пренели у свакодневни живот и заједнички покушали да дођемо до нашег решења. За крај смо сазнали како су два брата решили конфликт у народној причи.

Другог дана смо се бавили музиком, плесом и спортом  Шпаније. Ученици су имали прилику да сазнају како је текао развој музичке културе у Шпанији, када смо издвојили композитора Мануела де Фаљу и упознали се кратко са његовим животом и делом.. За крај, наставница Данијела је извела његова дела „La Spagnola“ и “ Del Cabello mas sutil“ у стилу класичне музике. У оквиру сегмента плеса Шпаније деци је представљен национални плес Фламенко и чувена шпанска Корида. Ученици су извели плесну кореографију уз шпанску песму „Макарена“ и „Вео Вео“. За крај другог дана ученици су се кроз презентацију ближе упознали са Шпанијом  као спортском  нацијом.

Трећег дана активности ученици су се упознавали са најпознатијим  традиционалним шпанским јелима. Ученици су у почетној активности откривали појмове на шпанском језику, а затим путем презентације се упознали са географским условима Шпаније који утичу на поврће и воће које се најчешће узгаја на њиховом поднебљу. Када су савладали теорију, прешли су на праксу- израду шведског стола и дегустацију! На шведском столу су се нашле различите врсте тапаса, пинчоса, шпанска пита, различити сиреви, маслине, авокадо, ананас, бадеми, леблебије, неколико врста чери парадајза…  На крају, сви присутни су уживали у извођењу песме „Besame mucho“ у извођењу наставнице Хелге уз пратњу гитаристе.

 Четвртог дана реализације активности, као почетну активност ученици су имали квиз знања о Шпанији који је имао за циљ да испита знање које су стекли до тада. Наставници реализатори су презентовали занимљивости ове државе, као што је црква „Sagrada Familia“, и упознали су ученике са знаменитим  личностима попут Гаудија, Далија, Фриде Кало и других. Након тога је новостечено знање о Шпанији поново проверено занимљивим квизом!

„Карневал“ са темом Шпаније је реализован последњег дана активности. Путем презентације ученици су видели неке од најпознатијих карневала у Шпанији, када и зашто су настали, маске, зашто се људи маскирају… Након кратког упознавања, ученици су израђивали своје маске и увежбавали популарни плес Макарену. Сви смо заједнички отплесали Макарену још једном, у нашем мини карневалу на школском дворишту!

Scroll to Top