Посета Картегени и Аликантеу

Посетили смо Картагену са наставницом Таниом која нам је била водич. Град Картагена је шпански град у покрајини Мурсија, налази се у заливу Коста Калида. У њему поред Шапанаца живи и значајан број миграната из Марока и Еквадора. Картагињани су престали да се баве рударством и посветили се развоју туризма.

Прво смо посетили „Кућу Фортуна“ где смо видели улицу из римског доба. Затим смо се попели до видиковца са којег смо виделу луку која је била једна од најзначајних лука у периоду Римског царства, а данас је у њој седиште шпанске морнирце. Видели смо пет утврђења на пет брда које су служиле за одбрану града.

Потом смо се спустили до римског амфитеатра. Почетком 20.века тај део града је био на лошем гласу. Поред амфитеатра се налази црква која је разрушена у Шпанском грађанском рату. Пут нас је одвео до археолошког назишта на коме се још увек ради. Део који је уређен датира из 2. века н.е.

Прошетали смо главном улицом и видели градску кућу. Посетили смо цркву „Иглеса Кастренсе де Санто Доминго“.

Предах у обиласку картагене направили смо у локалном кафеу где смо пробали по препоруци водича национално јело тапасе. Затим смо наставили шетњу по главној улици, разгледали рукотворине и сувенире локалних занатлија. Наставница Таниа нам је показала споменике у центру града и испричала занимљивости о њима. У познатом ресторану смо пробали шпанска национална јела.

Након обиласка луке обишли смо и Војни морнарички музеј у коме смо видели прву подморницу,  макете бродова и наутичке инструменте. У локалној посластичарници, скривеној од страних туриста, пробали смо колаче типичне за Шпанију.

Присуствовали смо концерту деце музичара који се одржавао на Градском тргу на коме се налазе и веома необична стабла дрвећа.

У недељу 21. маја у слободној организацији отишли смо у посету  лучком граду Аликантеу у аутономној заједници Валенсија и главном граду истоимене провинције Аликантеу. Обишли смо луку, стари део градаSanta Cruz,  „Santa Maria“базилику, „San Nicolas co-cathedral“, „Santa Barbara“тврђаву, „Luceros“тргкао и „El Postiguet“плажу.

Округ „Santa Cruz„ је најстарији део града, изграђен у 13. веку са много оријенталних мотива. Овај део града препун је занимљивих, завојитих улица.

Базилика „Santa Marija“, мала црква привлачне фасаде је најстарија црква у граду, саграђена у 14. веку. Доминатни стилови у архитектури базилике су готика и барок.

Дворац „Santa Barbara“ смештен је на врху планине и главни је симбол града. Налази се у самом центру Аликантеа. Може се видети из било којег места у граду.

Еспланада је позната улица која одваја центар града од обале. Њена највећа карактеристика је површина која приказује понављајући талас у 3Д ефекту. Керамички комади су обојени у плаво, белу, црвену боју. Уз Еспанаду се налази велики број ресторана, сувенирнице са аутентичним ситницама.

Scroll to Top